Welkom bij Microbiologie in Beeld!

 

 

Medische microbiologie is een specialisatie waarbij je op diverse manieren bezig bent met infectieziekten. Als arts-microbioloog ben je een centraal aanspreekpunt voor infectieziekten waarbij er intercollegiale consulten zijn bij nagenoeg alle andere specialismen in het ziekenhuis en ook daarbuiten zoals bijvoorbeeld bij de huisarts. De arts-microbioloog vormt de brug tussen het laboratorium en de kliniek en adviseert over zowel diagnostiek als behandeling van bacteriële, virale, parasitaire of schimmel-infecties. Een van de doelen van de arts-microbioloog is om antibioticaresistentie te beperken door adviezen over adequaat antibioticagebruik, zowel in de dagelijkse consulten als door het opstellen van beleid op basis van de laatste literatuur en epidemiologie.  

Als arts-microbioloog kun je werkzaam zijn in het ziekenhuis, het management van een laboratorium vormen, verantwoordelijk zijn voor ziekenhuishygiëne en infectiepreventie, leiding geven aan wetenschappelijk onderzoek, een rol spelen in de openbare gezondheidszorg of een combinatie hiervan. Meer informatie over deze specifieke werkzaamheden van de arts-microbioloog is hier terug te vinden.

Omdat medische microbiologie slechts marginaal aan bod komt tijdens de opleiding geneeskunde is het doel van deze website om de medische microbiologie in beeld te brengen en kennis te verstrekken over de inhoud van het vak. Ook biedt het de mogelijkheden om met de medische microbiologie in aanraking te komen, bijvoorbeeld door een meeloopdag.

Kijk ook eens op deze websites:

Vragen? Weet ons te vinden via: microbiologieinbeeld[@]nvamm.nl