De route naar arts-microbioloog

Wil jij graag arts-microbioloog worden?

Als je arts-microbioloog wil worden, kun je, na je geneeskunde-opleiding, op verschillende manieren ervaring op doen voorafgaand aan je sollicitatie naar een opleidingsplek. Welke aanvliegroutes zijn er? Wij vroegen een aantal (oud) AIOS Medische Microbiologie met verschillende routes naar hun ervaringen. 

 

Onderzoek - Anne Dirks vertelt:

Mijn naam is Anne Dirks, 35 jaar oud, en sinds vorig jaar arts-microbioloog in het MUMC+ nadat ik daar ook mijn opleiding heb gevolgd. Oorspronkelijk wilde ik forensisch patholoog worden (ook ingegeven door de vele CSI-afleveringen die ik heb gekeken), maar de praktijk viel toch tegen. Obducties waren spannend, maar die microscopie…

Omdat ik toen niet zo goed wist waarin ik me wilde specialiseren, maar wel zeker wist dat ik promotieonderzoek wilde doen ben ik dat eerst gaan doen. Via mijn promotieonderzoek naar soa’s bij de GGD ben ik in aanraking gekomen met het vak microbiologie en het werk van de arts-microbioloog. Hoewel ik soa’s, en vooral Chlamydia trachomatis, zeer interessant blijf vinden, wilde ik verder kijken, en mezelf verder ontwikkelen. Ik ben tijdens mijn promotieonderzoek gestart met de opleiding tot microbioloog.

Microbiologie lijkt wel een beetje op de pathologie (breed, ondersteunend en (meestal) niet acuut), maar het is meer verweven in het ziekenhuis waardoor er veel meer interactie is met de andere specialismen. 

Dat is ook waarom ik nu als aandachtsgebied infectiepreventie heb gekozen, waarschijnlijk het meest ‘outgoing’ onderdeel van de microbiologie. Wij zitten aan tafel met gebouwbeheer, schoonmaak, artsen, verpleegkundigen, noem het maar op. Plus, het combineert mooi met mijn ‘eerste’ microbiologische liefde, de GGD, maar nu is het de ‘publieke’ gezondheidszorg van het ziekenhuis.

 

GGD infectieziekten - Susanne Roos-Soethoudt vertelt:

Ik ben Susanne, 31 jaar en AIOS microbiologie in het Radboud UMC. Tijdens mijn geneeskunde opleiding ben ik eigenlijk niet (bewust) in aanraking gekomen met de microbiologie.

Mijn keuzecoschap deed ik bij de infectieziekten, omdat dat me het meest trok tijdens mijn coschappen. Nadien heb ik een half jaar bij de interne geneeskunde als ANIOS gewerkt, waarna ik erachter kwam dat internist-infectioloog toch niet bij me paste, maar ik wel “iets” met infectieziekten wilde doen. De keuzes waren arts infectieziektebestrijding of arts microbioloog, 2 plekken waar je op dat moment niet goed als ANIOS kon werken.

Ik koos ervoor om als AIOS infectieziektebestrijding bij de GGD te gaan werken en er gaandeweg achter te komen welke richting ik uiteindelijk op wilde. Gedurende mijn tijd bij de GGD was er regelmatig contact met de arts microbiologen en ook zit er een labstage in de opleiding tot arts infectieziektebestrijding. Ik werd steeds enthousiaster over microbiologie en het werd mij duidelijk dat ik arts microbioloog wilde worden. Ik besloot mijn opleiding tot arts infectieziektebestrijding wel af te ronden en werd nadien gelukkig aangenomen als AIOS medische microbiologie in het Radboud! Ik ben erg blij met deze keuze en merk dat ik ook zeker profijt heb van mijn werkervaring bij de GGD.

 

 

Antibiotic stewardship - Gro Vlaspolder vertelt:

Gro Vlaspolder, 34 jaar, AIOS medische microbiologie in UMC Groningen.

 “Medische microbiologie is een vak dat je moet leren kennen, voordat je ervan kunt gaan houden”.

Deze woorden van een AIOS medische microbiologie aan mij toen ik nog coassistent was, zijn me altijd bij gebleven. Inmiddels kan ik volmondig beamen dat dit echt zo is!

Toen ik begon met mijn coschappen had ik nog geen idee wat voor een dokter ik wilde worden. Gedurende mijn geneeskundestudie in het Erasmus MC in Rotterdam was ik wel al in aanraking gekomen met infectieziekten, medische microbiologie en immunologie door colleges, practica en verdiepingsopdrachten.

Met een open blik ging ik de coschappen in en al snel werd ik gegrepen door de chirurgische specialismen, met in het bijzonder de plastische chirurgie. Omdat infectieziekten me bleven intrigeren, deed ik een keuze-coschap medische microbiologie en ontdekte ik de wondere wereld van bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Ik combineerde mijn wetenschapsstage bij de plastische chirurgie met de microbiologie, waarbij ik veel tijd doorbracht op het lab.

Na mijn studie besloot ik klinische ervaring op te doen binnen de snijdende specialismen. Na een aantal jaar met flapperende, witte jaspanden over de afdelingen te hebben gevlogen, betreurde ik het dat ik in de toekomst alleen nog maar infecties zou “behandelen”. Ik zou de micro-organismen die de infecties veroorzaakten nooit meer te zien krijgen en het antibiogram zou een abracadabra blijven. Het lab lonkte en ik hing mijn OKpak aan de wilgen. De opgedane klinische ervaring als zaalarts heb ik altijd als erg waardevol ervaren voor mijn verdere vervolg binnen de medische microbiologie.

Ik ging werken bij de afdeling Reizigersadvisering bij de GGD in Amsterdam. Op vrije dagen liep ik mee op afdelingen medische microbiologie van verschillende ziekenhuizen. Ik werd weer gegrepen door de veelheid aan micro-organismen met al hun ziekteverwekkende eigenschappen, de snelle ontwikkelingen in de diagnostiek en de veelzijdigheid van het vak. Ook kwam ik in aanraking met antimicrobieel stewardship, toen nog een nieuwe tak van het vakgebied. Ik kreeg de kans mij hiervoor in te zetten als ‘arts antibiotic stewardship’ in het Antibioticateam van het UMC Utrecht. Naast dat ik veel leerde om verbetering van antibioticagebruik in het ziekenhuis te bewerkstelligen en projectmatig een probleem aan te pakken, was het voor mij de uitgelezen kans om samen te werken met artsen-microbioloog, AIOS medische microbiologie, laboratoriumanalisten en deskundigen infectiepreventie en op die manier een inkijk te krijgen in het vakgebied en de opleiding.

Inmiddels wist ik zeker dat medische microbiologie het vak voor mij was! In 2018 startte ik met de opleiding in het UMC Groningen. Door een uitgebreid oriëntatie-traject en de werkervaring die ik had opgedaan, heb ik een goed en reëel beeld van het vakgebied kunnen krijgen. Het bleek nog maar het begin, want sinds de start van mijn specialisatie heb ik alleen nog maar meer mogen ontdekken hoe mooi en veelzijdig het vak medische microbiologie is!

ANIOS

Anios-plekken zijn voor de microbiologie niet zo talrijk. Een voorbeeld van een lab die een Anios-functie heeft is Comicro